Stressivatsa

9.12.2009
Kärsin oudosta vaivasta. Vatsa on jotenkin jännittynyt. Tunne on hieman samankaltainen kun stressissä tai silloin kun mieltäpainaa jokin asia tai huolestutta jokin. Vatsan autonominen hermostohan reagoi silloin? Ihan samanlainen tunne on vatsassa koko ajan. Aivan kuin ylävatsan sisäiset autonomiset lihakset olisivat jostakin syystä jännittyneita. Mutta ilman mitään syytä. Tunnen sydämen sykkeen voimakkaimmin vatsassa ja olo on voimaton. Saattaa kuulostaa maallikon tyhmyydeltä, mutta luulen voimattomuuden johtuvan siitä, että veri kiertää jostain kumman syystä nyt voimakkaasti vatsassa huonontaen yleistilaa ja virkeyttä? Ajoittain hieman päänsärkyä ei muuta vaivaa. Kävin lääkärissä, ei keksinyt syytä ja käski seurata tilannetta. Verikokeessa maksa arvot ok,verenkuva ok, tulehdus arvot ok, hemoklobiini ehkä 10 alempana kuin normaalisti. Ei kuumetta ja ulostus normaalia, tai ehkä normaalia kovempaa muttei suoranaisesti ummetusta. Pelottaa että siellä kehittyy joku syöpäkasvain tai jotakin. Olen 21 v palomieheksi opiskeleva nuorimies. Harrastan liikuntaa paljon, mutta voimattomuuden vuoksi en ole pystynyt liikuntaa harrastamaan nyt koko viikkona.
Virkeys on ehkä parempi kuin alkuviikosta mutta mahan tilanne ei juurikaan helpota. Tiedän että vaikea tämän perusteella diagnosoida, mutta osaatko yhtään sanoa missä voisi olla vika? Ja osaatko sanoa mitä muita tutkimuksia vatsaan voi tehdä. Voidaanko se esim. kuvata tai tutkia jotenkin ultralla?
Kuulostaa toiminnalliselta vaivalta ja sopii stressimahaan eli ärtyneen suolen oireeseen. Keliakia ja helikobakteeri kannattaa selvittää, muita tutkimuksia ei taida nyt tarvita. Syöpätaudit nuorilla ovat äärimmäisen harvinaisia ja niiden oireet ovat jatkuvia ja pahenevia. Hoidoksi voi etsiä ruokavaliota. Kuitulisä rauhoittaa usein vatsaa. On olemassa myös vatsahermoja rauhoittavia reseptilääkkeitä, joita voi tarpeen mukaan käyttää.