Sappihappojen imeytymishäiriö

7.4.2009
Hei, ongelmanani ovat runsaat ilmavaivat ja ruokailun jälkeen tulevat vatsakivut, jotka välillä johtavat ripuliin. En ole huomannut että mikään tietty ruoka-aine aiheuttaisi ongelmia, esim. maitotuotteet, eikä pitäisi olla keliakiaa. Olen lukenut sappihaponimeytymishäiriöstä, miten se todetaan ja hoidetaan? Molemmat ovat vaivanneet jo useampia vuosia, mutta nyt tuo ruokailun jälkeen (ja toisinaan myös aamulla) tuleva äkillinen ripuli"kohtaus" on ruvennut vaivaamaan enemmän. Ei tee mieli lähteä ulos syömään kun ei tiedä joutuuko juoksemaan vessaan ruuan jälkeen.
Sappihappojen imeytymishäiriö tuottaa useimmiten jatkuvan ripulivaivan. Se on kuitenkin melko harvinainen vaiva. Helpoin tapa sen testaamiseksi on käydä lääkärillä, joka voi harkita hoitokokeilua kolestyramiinillä, joka on sappihappoja itseensä imeyttävä aine.

Jos vaivaan ei liity laihtumista, veriulosteita tai kovia kipuja, vaikuttaa ärtyneen suolen oireyhtymältä. Hoidoksi voi kokeilla suolen toiminnan tasapainottamista apteekista saatavalla kuitulisällä ja tarpeen mukaan käytettävällä loperamidilla, joka on turvallinen käyttää pitkiäkin aikoja.